Мотив: Оскар

На 2-ри декември от 19:30ч. в Камерна зала “България” във втория концерт за сезона от поредицата “Мотив” на Модо България ще прозвучат едни от от най-обичаните произведения за клавирно дуо в световната музикална литература, начело с празничния шедьовър “Лешникотрошачката” от Пьотр Илич Чайковски. Пианото ще бъде превзето от четирите ръце на дуо “Оскар”, а именно тези на литовската звезда Мартина Йоткаушкайте и френския пианист Тома Бенар.

Освен “Лешникотрошачката” на Чайковски – най-коледното от всички класически произведения, в програмата са включени също стоплящата душата Фантазия във фа минор от Франц Шуберт, романтичните 6 пиеси от Сергей Рахманинов и фойерверките на “Испанска рапсодия” от Морис Равел.


Изпълнителите


Известни със своите изпълнени с адреналин мощни изпълнения, дуо “Оскар” е познато като едно от водещите дуа на четири ръце от по-младото поколение. След сформираното им музикално партньорство през 2012 година като студенти в Училището за музика и театър “Гилдхол” в Лондон, тяхната първа изява като дуо е на престижния международен музикален конкурс “Фредерик Шопен” в Рим, където печелят безапелационно първата награда. Техните изпълнения са излъчвани по Италианската Национална Телевизия и Ватиканското Радио, а успехите им в Италия водят до международно внимание и концерти из Франция, Италия и Великобритания.

Не по-малко активни като солисти, Мартина и Тома са концертирали из целия свят в рецитали и като солисти с оркестър, музицирайки в редица прочути зали като зала “Верди” в Милано, “Мегарон” в Гърция, зала “Фазиоли” в Италия, лондонските “Уигмор”, “Кадоган”, “Барбикан”, “Royal Festival”, “Кралица Елизабет/Пърсел”, St. James’s Piccadilly, St. Martin in the fields и много други. Като носители на Балтийската Държавна Стипендия и покрепа от фондовете “Леверхълм” и “Ричард Карни”, двамата пианисти са обогатили образованието си с майсторски класове с Ханс-Питър Стенцел, Стивън Ковасевик, Джером Лоуентал, Антъни ди Бонавентура, Пол Люис, Арналдо Коен, Джон Лил. Дебютният им албум с произведения от Шуберт, Барбър и Равел и издаден през 2015г. Дуо “Оскар” взимат името си от литовско-френския поет Оскар Милазиус, който описва себе си като “Литовски поет, който пише на френски език”.

Описван като “изключителен музикант” от Classicalsource.com, Тома Бенар е любимец на изтъкнати композитори като Паскал Дюзапен и Хю Ууд:Моите интерпретации са били ощастливени с множество добри изпълнения, но не помня някога да съм имал по-добрo” – Хю Ууд. Като личност, Мартина Йоткаушкайте е торпедо от енергия, прямота и амбиция. Победител в над десет международни конкурса, Мартина е носител на Златния медал на Гилдхол – най-престижната награда на Училището за музика и театър “Гилдхол”, която е била печелена от такива колоси в музикалното изкуство като Жаклин дьо Пре и Брин Терфел.


Програмата


Франц Шуберт
Фантазия във фа минор
Пьотр Илич Чайковски
Сюита “Лешникотрошачката”
Сергей Рахманинов
6 пиеси
Морис Равел
Испанска рапсодия

Билети


  • SMART билет: 10.00лв. (минимум два броя)
  • Стандартен билет: 15.00лв. (онлайн тук или на касата на зала “България”)
  • PREMIUM билет: 50.00лв. (запазено място на първите два реда + специален подарък)
  • Билети за ученици и студенти: 5.00лв. (на място преди концерта при наличие на свободни места)
  • Сезонен билет за осем концерта “Мотив” по избор: 64.00лв.  Поръчайте тук

Партньорите


В паузата между двете части на Мотив: Оскар винарска изба “Братя Минкови” ще представи на гостите своите изискани вина. Концертът се осъществява с изключителната подкрепа на д-р Рачо Рибаров, почетен консул на Република Литва в България. Партньори на проекта са още: Софийска филхармония, Dnevnik.bg, SofiaLive, Grazia, FunBook, ресторант Catch’ A maK, хотел-ресторант “Дитер”, Агенция Вила.

 


ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО


Карта на събитието

Споделете