Stefan photo2 (2)

Мотив: Б

Петият концерт “Мотив”, осъществен в сътрудничество с компания “Евробет”, предстои на 31.05.2016г. Подкрепата на културни проекти, както и на такива с обществена значимост, са един от основните приоритети в дейността на компанията.


С ПОДКРЕПАТА НА


В последния концерт за сезона на поредицата “Мотив” ще чуем три произведения от различни композитори, написани за рядко срещания камерен ансамбъл от кларинет, виолончело и пиано. Бетовен, Брух и Брамс – и тримата са германци, и тримата са прочути творци, чиито фамилни имена започват с буквата “Б”. Бетовен пише своето кларинетно трио сравнително рано в кариерата си, повлиян от популярността на дървените духови инструменти в края на 18-ти век. Брух композира своите Осем пиеси, оп. 83 цял век по-късно, но за разлика от съвременниците си, не се поддава на алтернативните течения в музиката, а остава верен на чистия романтичен стил. Брамс включва кларинета в четири свои камерни композиции. Негов колега казва за Трио в ла минор, оп. 114, че “сякаш инструментите са влюбени един в друг”.

Събитието ще се излъчва на живо тук.

Традиционният вече подарък към гостите от винения бранд “Artistique” на винарска изба “Домейн Менада” ще бъде поднесен по време на предконцертния разговор с музикантите.

Входът за събитието е по желание.


ПАРТНЬОРИПРОГРАМАТА


Лудвиг ван Бетовен
Трио в си-бемол мажор, оп. 11

I. Allegro con brio
II. Adagio
III. Tema con variazioni

Макс Брух
Осем пиеси, оп. 83

I. Andante in a minor
II. Allegro con moto, in b minor
IV. Allegro agitato in d minor
V. Andante “Rumänische Melodie” in f minor
VI. Andante con moto in g minor
VII. Allegro vivace, ma non troppo in B Major
VIII. Moderato in e-flat minor

Йоханес Брамс
Трио за кларинет, виолончело и пиано, оп. 114

I. Allegro
II. Adagio
III. Andantino grazioso
IV. Allegro


 МУЗИКАНТИТЕ


Стефан Хаджиев е роден в София и започва да свири на виолончело на шестгодишна възраст. Скоро след това е приет в Националното музикално училище “Л. Пипков” в София, където учи при Даниела stefan photo1Черпокова.
През 2001 година Стефан получава пълна стипендия от Училището за музика и театър “Гилдхол” в Лондон, където продължава образованието си в класа на проф. Стефан Попов. Докато е студент в “Гилдхол”, Стефан Хаджиев участва в семинари и майсторски класове със сър Колин Дейвис, Лин Харел, Ралф Киршбаум, квартет “Мелос” и други.
След дипломирането си през 2007 година Стефан развива успешно кариерата си като солист, камерен и оркестров музикант. Често свири като солист и концертмайстор с лондонската Southbank Sinfonia, както и с Международния Малеров оркестър в Берлин. Стефан е концертирал в едни от най-престижните камерни зали в Лондон като Уигмор, Southbank Centre, Барбикан и King’s Place, а също така е участвал в турнета из Великобритания, Европа и Южна Америка. През 2009 година Стефан има честта да свири пред Негово Кралско Величество принца на Уелс в двореца “Сейнт Джеймс”. Участва в спектакли на Кралската опера и Английския национален театър.
В предстоящите планове на Стефан за новия концертен сезон влиза дебют като солист със Staatsorchester Kassel с Концерт за виолончело и оркестър № 2 от Д. Шостакович, както и запис на първия му компактдиск с музика за соло виолончело.


Yavor-DobrevЯвор Добрев е роден в София, където на петгодишна възраст започва да свири на пиано. Въпреки кратко увлечение по тромбона, на десетгодишна възраст той започва уроци по кларинет. След завършване на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Явор продължава обучението си в Женевската Консерватория. Учи и работи в Швейцария в продължение на десет години. Явор е носител на първи награди на конкурсите за френска музика в Пловдив през 1998 г. и Рид, Швейцария през 2004 г.

В момента Явор е първи кларинетист в оркестъра на Софийска опера и балет.


Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. В последствие учи с Джоун Хавил в Лондон в Училището за музика и театър „Гилдхол“. Участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле.
В различни конкурси Венета печели многобройни награди, между които: първа награда на Седмия пианистичен конкурс в Ларнака, Кипър; втора награда на конкурса “Кристъфър Дюк” в Уотфърд, първа награда за изпълнител на произведения на Бетховен в Храдец, Чешката република; трета награда на състезанието “Александър Тансман” в Лодз, Полша.
В момента Венета Нейнска е артистичен директор и вдъхновител на всички проекти на Модо България.


 

Карта на събитието

Споделете
Резервациите не са налични за това събитие.