Мотив: 12

12 Ensemble – един от най-популярните и вълнуващи камерни ансамбли във Великобритания – гостува за първи път на българска сцена. На 16-ти март в Камерна зала “България” ще чуем музикантите в септет от струнни инструменти. Подготвената програма включва забележителна и разтърсваща музика от вечният Моцарт и неповторимият Рихард Щраус. Голямото събитие на вечерта ще бъде българската премиера на Such Different Paths от  българката Добринка Табакова – новият резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си.


Изпълнителите


12 ensemble


Елоиза-Фльор Том (цигулка)
Алесандро Руиси (цигулка)
Елица Богданова (виола)
Ашър Закардели (виола)
Макс Руиси (виолончело)
Серхио Сера (виолончело)
Тоби Хюс (контрабас)

“Изпълнението бе хипнотизиращо… не можехме да не слушаме. Това е може би едно от най-завладяващите изпълнение на Бритън, което някога съм чувал.” – Robert Hugill, 4.5 звезди, 2014

12 ensemble бързо добива репутацията си като един от най-значимите лондонски струнни оркестри без диригент. Смел, разнообразен и виртуозен, ансамбълът е изграден от дванадесет от най-изтънчените и вълнуващи лондонски камерни музиканти. Музикантите от 12 ensemble винаги свирят без диригент като по този начин вдъхват нов живот на камерния оркестър. Приемайки възможно най-малкия състав в основата си, ансамбълът създава изпълнения, които с интимността си напомнят на струнния квартет, но обогатеният звук на дванадесет музиканти от световна класа спира дъха.

12 ensemble е сформиран през 2012г. от Артистичните директори Елоиза-Фльор Том (концертмайстор) и Макс Руиси (Първи виолончелист), а младежката енергия и страстта за камерна музика са в сърцето на неговите изпълнения. Безстрашно програмирайки смели съвременни произведения, заедно с шедьоврите в репертоара за струнен оркестър, ансамбълът се стреми да донесе изключителна музика до най-разнообразна публика. Музикантите се чувстват свободни да творят както на покрива на фабрика, така и в международни концертни зали, и лесно преминават от един музикален жанр в друг. Те създават преживявания, които влияят както на съществуващи, така и на нови почитатели на класическата музика.

Съставът е носител на наградата за изключителни постижения Help Musicians Emerging през 2014г. и е бил резидентен ансамбъл в The Forge през сезон 2014/2015, работейки с международни артисти като тенорът Ники Спенс и виолистът Саймън Роуланд-Джоунс. През 2016г. музикантите записват дебютния си албум, включвайки ново поръчано произведение от британския композитор Кейт Уитли. През същата година те пътуват до Исландия като Резидентни артисти по програмата HEIMA и свирят на живо с Макс Рихтер в залата на Парижката филхармония. Ангажиментите им през 2017г. включват участие във фестивала “Мартенски музикални дни” в България и изпълнение в голямата зала на King’s Place с прочутия виолончелист Леонард Елшенбройх.

http://www.the12ensemble.com


Програмата


Волфганг Амадеус Моцарт
Струнен квартет в сол минор, K. 516

I. Allegro
II. Menuetto: Allegretto
III. Adagio ma non troppo
IV. Adagio – Allegro

Рихард Щраус 
Капричио за струнен секстет

Добринка Табакова 
Such Different Paths за струнен септет

Рихард Щраус  
Метаморфози


Билети


  • SMART билет: 10.00лв. (минимум два броя)
  • Стандартен билет: 15.00лв. (онлайн тук или на касата на зала “България”)
  • Билети за ученици и студенти: 5.00лв. (на място преди концерта при наличие на свободни места)

Партньорите


В паузата между двете части на Мотив: 12 винарска изба “Братя Минкови” ще представи на гостите своите изискани вина. Партньори на проекта са още: Софийска филхармония, Dnevnik.bg, SofiaLive, Grazia, FunBook, ресторант Catch’ A maK, Агенция Вила.

 


ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО


Карта на събитието

Споделете