Концерти Мотив, Сезон 2017/2018

Вокален цикъл “Зимен път” от Шуберт, шумановият клавирен квартет, клавирният квинтет от Брамс… през сезон 2017/2018 концерти “Мотив” залагат на абсолютните върхове в романтичната камерна музика – произведения, които от векове се борят за първото място в класацията “Любими”, определяно от най-строгото жури – публиката.
Освен срещи със звездни музиканти като английския баритон Айвън Лъдлоу, неговия български колега и любимец на публиката ни Александър Мутафчийски, вулканичната перкусионистка Василена Серафимова и много други, четвъртият сезон на концерти “Мотив” предлага на почитателите си вълнуващи срещи на световно ниво с млади и обаятелни изпълнители, които се събират в София за шест незабравими музикални празника.

Всички концерти ще се проведат в Къщата на София (ул. “Миджур” №12) от 19:30ч.

Билети в мрежата на


Мотив: Зимен път | 24 ноември 2017


ИЗПЪЛНИТЕЛИ
АЙВЪН ЛЪДЛОУ, баритон
ДАНИЕЛ ТОНГ, пиано
ПРОГРАМА
ШУБЕРТ – Вокален цикъл “Зимен път”

Фотография: Мая Медич

ЛЮБОПИТНО
“Едва ли съществуват по-красиви немски песни от тези” – категоричен е приятелят на Шуберт от детинство Йозеф фон Шпаун. Въпреки тази висока оценка, геният на песента бива забравен за десетилетия, в съответствие с тежката си композиторска съдба приживе.
Сред няколкостотинте песни, които Франц Шуберт пише, са двата му прочути вокални цикъла – “Зимен път” и “Хубавата мелничарка”. И двата са по текстове от Вилхелм Мюлер, и двата се смятат за абсолютните върхове в този жанр. “Зимен път” се отличава с липсата на повествование и е фокусиран върху психологическите състояния, през които преминава главният герой.
Роден в Лондон, но израсъл в Брюксел, Айвън Лъдлоу е възпитаник на Гилдхол Скуул и Националното оперно студио. Той е редовен гост на едни от най-престижните европейски оперни сцени като Неапол, Сполето, Париж, Лион, Атина, Тулуза, Уелска Национална Опера, Страсбург, Марсилия, Бордо, Лозана и много други. Айвън е изнасял рецитали из цяла Европа и САЩ като често си партнира с Даниел Тонг – пианист на Лондонския Бридж ансамбъл.

БИЛЕТИ ТУК


Мотив: Коледа | 7 декември 2017


ИЗПЪЛНИТЕЛИ
ДОРОТЕЯ ДОРОТЕЕВА, сопран
АЛЕКСАНДЪР МУТАФЧИЙСКИ, баритон
ВЕНЕТА НЕЙНСКА, пиано
ПРОГРАМА
Коледно настроение с популярни празнични мелодии, както и любими арии и дуети от известни оперети и мюзикъли.

ЛЮБОПИТНО
Незабравима радост и истински фурор съпътстват всеки концерт на Доротея Доротеева и Александър Мутафчийски пред нашата публика. За тези, които я познават и извън сцената, известният български сопран е изключителен професионалист, никога не закъснява и планира програмата си до най-малкия детайл. Също такъв перфекционист, звездата на Музикалния театър Александър пък вярва, че големите хора в изкуството не може да са подлеци, като дете е мечтаел да стане готвач и убива за… сладко!
На рояла ще чуем пианистката Венета Нейнска, ученичка на световно известния пианист Джон Пери и артистичен директор на Модо България.

БИЛЕТИ ТУК


Мотив: Шедьовър | 4 януари 2018


ИЗПЪЛНИТЕЛИ
ШАРЛОТ МАКЛЕ, цигулка | ЕЛИЦА БОГДАНОВА, виола
СТЕФАН ХАДЖИЕВ, виолончело | ВЕНЕТА НЕЙНСКА, пиано
ПРОГРАМА
ХЕНДЕЛ-ХАЛВОРСЕН – Пасакалия
КОДАЙ – Дуо за цигулка и виолончело
ШУМАН – Клавирен квартет, оп. 47

ЛЮБОПИТНО
Норвежкият композитор Йохан Халворсен публикува своята Пасакалия през 1894г. Произведението е базирано върху последната част от сюитата в сол минор на немския бароков майстор Георг Фридрих Хендел и впечатлява с високото ниво на виртуозност, което се изисква от неговите изпълнители.

Унгарският композитор Золтан Кодай пише своето дуо за цигулка и виолончело по време на Първата световна война, но произведението не е изпълнено публично цели десет години преди премиерата му в Залцбург през 1924г. Трите му части са изпълнени с мотиви от унгарски народни песни и представляват своеобразен разговор между двата инструмента.
Характерно за Роберт Шуман е обсесивното концентриране върху конкретен жанр в музиката, която композира. Така в неговата “Година на камерната музика”, композиторът създавава прочутия си Клавирен квинтет, три струнни квартета, както и Клавирния квартет от опус 47. В творчеството си до този момент, музикантът никога не е писал камерни произведения, с изключение на един ранен младежки опит.

БИЛЕТИ ТУК


Мотив: Романс | 13 февруари 2018


ИЗПЪЛНИТЕЛИ
САНДЖАР САПАЕВ, цигулка
ЯНА ЗЕЛЕНОГОРСКА, цигулка
СТЕФАНИЯ ЯНКОВА, виола
АТАНАС КРЪСТЕВ, виолончело
ВЕНЕТА НЕЙНСКА, пиано
ПРОГРАМА
БРУХ – Романс за виола
ШОСТАКОВИЧ – Прелюд из Пет пиеси за две цигулки и пиано
БРАМС – Клавирен квинтет във фа минор, оп. 34

ЛЮБОПИТНО
“Красотата на квинтета не може да се изкаже с думи”, възкликва диригента Херман Леви, но тази оценка е вследствие на известно лутане из дебрите на камерните състави. Оригиналната версия на Клавирния квинтет от Йоханес Брамс всъщност не включва пиано и е за струнен квинтет. Последващата трансформация е за две пиана без струнни и чак третият вариант, който най-добре познаваме днес, е за две цигулки, виола, виолончело и пиано. Брамс унищожава оригинала за струнни, но публикува другите две вариации на произведението.


Мотив: Catalyst, 24 март 2018


ИЗПЪЛНИТЕЛИ
ГРЕТА МУТЛУ, цигулка | ВЕНЕТА НЕЙНСКА, пиано
ПРОГРАМА
ШУБЕРТ – Соната за цигулка и пиано №2 в ла минор, D 385
ФОРЕ – Соната за цигулка и пиано №1 в ла мажор, оп. 13
ПРОКОФИЕВ – Соната за цигулка и пиано №2, оп. 94
П. ВЛАДИГЕРОВ – Четири пиеси за цигулка и пиано, оп. 12

ЛЮБОПИТНО
Къде се ражда музиката?
Самотният човек на изкуството, този разкрасен мит, има твърде малко допирни точки с действителността. Голяма част от камерната музика, която познаваме и обичаме до ден днешен, е създадена благодарение на личните и творчески отношения между композиторите и хората около тях. Цигуларката Грета Мутлу и пианистката Венета Нейнска подбират тази програма с поглед именно към междуличностните връзки, довели до създаването на тези творби.
Много от камерните произведения на Франц Шуберт, включително и тази соната, са написани като подаръци за хора от тесния му приятелски кръг. През целия си творчески път, той черпи вдъхновение от своите приятели и съмишленици.
Вълнуващата соната от Гарбиел Форе става реалност благодарение на близките му отношения със семейство Виардо. Творбата е посветена на цигуларя Пол Виардо, син на известаната певица Полин и брат на Мариан Виардо – жената, разбила сърцето на композитора след кратък годеж.
Първоначално написана за флейта, сонатата от Сергей Прокофиев става незаменима част от репертоара за цигулка и пиано, благодарение на легендарния цигулар Давид Ойстрах. Именно по негова молба, в последствие от близкото им приятелство, композиторът я преработва година след създаването и.
Наследили сме цяла съкровищница пиеси за цигулка и пиано от Панчо Владигеров. Почти всички от тях са писани за дългите международни турнета, на които композиторът и неговият брат-близнак Любен са си делили сцената.
Изпълнители, публика, композитори и техните музи – музиката живее истински само в пространството помежду ни.

БИЛЕТИ ТУК


Мотив: Маримба | 17 май 2018


ИЗПЪЛНИТЕЛ
ВАСИЛЕНА СЕРАФИМОВА, маримба
ПРОГРАМА
КАНДЖЕЛОЗИ – Bad Touch (музикален театър и електроника)
КСЕНАКИС – Rebond a
АЛВАРЕС – Temazcal (маракаси и електроника)
ПСАТАС – One Study, One Summary (маримба и електроника)
ДЬО МЕ – Silence Must Be (chef d’orchestre et électroniques)
БАХ – Шакона в ре минор
КСЕНАКИС – Rebond b

ЛЮБОПИТНО
Василена Серафимова
е родена в Плевен, но в последните десет години живее, учи и работи в Париж. Лаурет е на множество конкурси, сред които “Музиката и земята” (голямата награда), ARD в Мюнхен (втора награда), Петият световен конкурс за маримба в Щутгарт (първа награда) и много други. Дебютният диск на перкусионистката е в дует с пианиста Тома Енко и е издаден от Дойче грамофон. Изключително популярни във Франция са палките за ударни инструменти, които носят името на българската музикантка.