Артистите

Музикантите


Доротея Доротеева (сопран)

Доротея Доротеева е родена през 1982 година. Завършва НМУ „Л. Пипков” със специалност пиано, след което през 2003 завършва НМА „П. Владигеров” със специалност оперно пеене.

От 2004 до 2008 година специализира в оперно студио в Грац, Австрия, където изпълнява партиите на графиня Алмавива в „Сватбата на Фигаро” , донна Анна в „Дон Жуан”, Арминда в „Мнимата градинарка”, първа дама във „Вълшебната флейта” на Моцарт. Паралелно с оперното студио учи в класа на професор Герхард Целер специалност „Песен и оратория”.

В периода 2009–2013 спечелва стипендии на фондация „Борис Христов” за специализация в академията „Санта Чечилия” и майсторски класове при Рената Ското, Анна Ванди и Мирела Паруто в Рим. Стипендиантка е на Райна Кабаиванска в Модена и София, както и на дружеството „Рихард Вагнер” в Трир, Германия.

На сцената на Софийска опера в периода от 2010 до 2013 година участва в спектаклите: Мими в „Бохеми” от Пучини, Велгунде в „Рейнско злато” и „Залезът на боговете” от Вагнер.


Александър Мутафчийски (баритон)

Александър Мутафчийски е роден е във Варна. Завършва Държавната Музикална Академия “Панчо Владигеров”– София през 1999г. със специалност “Оперно пеене”, степен “Магистър”, в класовете на проф. Лили Стефанова и проф. Павел Герджиков. В момента е докторант във вокалния факултет на Музикалната академия по музикално-сценична режисура. Лауреат и носител на Първа награда на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци “Мими Балканска”– 1997г. От 1997г. е солист от трупата на Национален Музикален Театър “Стефан Македонски”.

Репертоарът му включва роли от класически оперети: Кайетан в “Циганска любов”, Брисар в “Граф фон Люксембург” от Лехар; Коломан Жупан в “Графиня Марица”, граф Бони в “Царицата на чардаша”, Наполеон в “Баядерка” от Имре Калман; Папакода в “Една нощ във Венеция”, граф Хомонай в “Цигански барон”, Йозеф във “Виенска кръв”, Блинд и Франк в “Прилепът”- от Йохан Щраус-син; Калхас и Менелай в “Хубавата елена” от Офенбах, Иван в “Българи от старо време” от Асен Карастоянов и други.

Ярки негови постижения в мюзикъла са ролите на Барнаби в “Хелоу, Доли!” от Хърман; конферансието от “Кабаре” от Джон Кандер; Джери в “Някои го предпочитат горещо” от Жул Стайн; Джон от “Мис Сайгон” от Клод-Мишел Шонберг; Пилат и Ирод от “Исус Христос – суперзвезда”, Че от “Евита”, Манкъстрап от “Котки” от Андрю Лойд Уебър; Бебс от “Лелята на Чарли” от Фелцман; Еймъс от “Чикаго” и други.

Едни от последните му сценични превъплащения на сцената на Музикалния театър са в мюзикълите “Моята прекрасна лейди” от Фредерик Лоу в ролята на Хенри Хигинс и “Любов и смърт в Мулен Руж” в ролята на Тулуз Лотрек.

Удостоен е с наградите Кристална лира (2003, 2012) и Златно перо (2015). Има записи за Българската Национална Телевизия и Българското Национално Радио.


 

Veneta-NeynskaВенета Нейнска (пиано)

Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. В последствие учи с Джоун Хавил в Лондон в Училището за музика и театър „Гилдхол“. Участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле.

В различни конкурси Венета печели многобройни награди, между които: първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър; втора награда на конкурса “Кристъфър Дюк” в Уотфърд, първа награда за изпълнител на произведения на Бетовен в Храдец, Чехия; трета награда на конкурса “Александър Тансман” в Лодз, Полша.

В момента Венета Нейнска е артистичен директор и вдъхновител на всички проекти на Модо България.

 


Натиснете тук за…