Мотив: Кларинет

В живота на човек има моменти, чиято изключителност не може да остане незабелязана. Един от тези случаи несъмнено ще бъде предстоящият концерт на двама от най-изтъкнатите камерни музиканти на европейската културна сцена в момента – брилянтният британски кларинетист с прочута фамилия Саша Ратъл и неговата забележителна партньорка на сцената и в живота – турската пианистка Зейнеп Озсуджа. Предпоследният концерт “Мотив” за сезона обещава да бъде истинско празненство за душата, което ще включва музика от Сен-Санс, Мартину, Шуман, Брамс и други. Той ще започне точно в 19:30ч. на 13 май (събота) в Камерна зала “България”.


Изпълнителите


Дуо Ратъл Озсуджа


Снимки: Хю Уоруик

Зейнеп и Саша се запознават през 2005г. в Оберлинската консерватория, където изучават моцартовото трио “Кегелщат” с проф. Роджър Чейз. Оттогава насам, те редовно концертират заедно както като дуо, така и като част от по-големи ансамбли.

Те се преместват в Берлин, за да продължат обучението си, където основават техния камерен ансамбъл “Берлински контрапункт”, с който имат множество концерти, а през 2014г. записват дебютния си албум.

Като дуо, те са концертирали на разнообразни места, включително на прочути сцени като фестивалите Шлезвиг-Холщайн и Вюрцбург, залата “Кралица Елизабет” в Лондон, Teatro Villamarta Jerez, Fundatión Juan March в Мадрид и залата на Берлинската филхармония.

Музикантите също така са се изявявали и в по-малки камерни пространства като джаз клубът “Вортекс” в Лондон и фестивала Klasik Keyifler в Кападокия, Турция, както участвайки в образователни програми за млади музиканти, така и изнасяйки рецитали. Сред образователните им инициативи е ангажираност с организациите “Ел Система” във Венецуела и “Музика за мир” в Истамбул, както и подобни дейности из Германия.

Важна част от работата на двамата музиканти е активното им сътрудничество с няколко съвременни композитори, сред които Камран Инс и Марк Мелитс, които специално са посветили произведения на дуото.

През 2014г. Саша и Зейнеп сключват брак в Потсдам, Германия, а в момента съжителстват щастливо в Лондон.

www.rattleozsucaduo.com


Програмата


Камий Сен-Санс
Соната за кларинет и пиано в ми-бемол мажор, оп. 167
I. Allegretto
II. Allegro animato
III. Lento
IV. Molto allegro – Allegretto
Хайнрих Йозеф Берман
Адажио за кларинет и пиано
Роберт Шуман
Фантастични пиеси, oп. 73
I. Zart und mit Ausdruck (“Нежно и изразително”)
II. Lebhaft, leicht (“Живо, леко”)
III. Rasch und mit Feuer (“Бързо и с жар”)
*******
Бохуслав Мартину
Сонатина за кларинет и пиано
Габриел Пиерне
Канцонета, оп. 19
Йоханес Брамс
Соната за кларинет и пиано №2 в ми-бемол мажор, оп. 120, №2
I. Allegro amabile
II. Allegro appassionato
III. Andante con moto – Allegro

Билети


  • SMART билет: 10.00лв. (минимум два броя)
  • Стандартен билет: 15.00лв. (онлайн тук или на касата на зала “България”)
  • Билети за ученици и студенти: 5.00лв. (на място преди концерта при наличие на свободни места)

 

БИЛЕТИ ТУК

Партньорите


В паузата между двете части на Мотив: Кларинет винарска изба “Братя Минкови” ще представи на гостите своите изискани вина. Партньори на проекта са още: Софийска филхармония, Dnevnik.bg, SofiaLive, Grazia, FunBook, ресторант Catch’ A maK, Агенция Вила.

 


ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО