15 трика, чрез които Вашето дете ще чете с удоволствие (2 част)

Някои деца се научават да четат години преди да тръгнат на училище, не могат да оставят книгата с часове и се вълнуват от прочетеното също толкова, колкото от получаването на силно желана нова играчка. Изцяло във Вашите родителски ръце е да стимулирате интелектуалното развитие на детето си. Венета Нейнска, Артистичен директор на Модо и майка на четящо дете, споделя втората част от идеите си за това как да възпитате любов към книгите за цял живот:

9. Книгата като награда – ако сте доволни от поведението на детето през деня, наградата може да бъде две приказки преди заспиване и обратно – без приказка за наказание.
10. Уважавайте четящия човек – не прекъсвайте детето си, когато започне да чете или разглежда книжки с картинки. Проявявайте търпение повече, отколкото към която и да е друга дейност. Никога не се надсмивайте над детето си, заради това, че чете – дори да е добронамерено.
11. Не ограничавайте покупката на нови книги – вместо сладолед, предложете книга. Не се сърдете, когато детето иска нова книга, както бихте направили, когато поиска поредната играчка. Демонстрирайте виждането, че книгата е ценност, а не обикновен предмет.
12. Четенето не е беля – не се карайте на детето, ако се е залисало в четене и е забравило да свърши дадена задача.
13. Бъдете толерантни – не насилвайте детето да чете книгите, които Вие искате. Направете предложение, но ако получите отказ – приемете го. Често децата се плашат от непознатото и новото и имат нужда от време, за да преодолеят недоверието си. Това, че Пипи или Том Сойер са любимите Ви герои от детството не означава, че детето Ви ще мисли по същия начин. Оставете малкия четящ човек да формира сам своето мнение. Разрешавайте му да чете всичко, което пожелае, включително и Вашите книги.
14. Храна за душата, храна за тялото – стремете се да научите детето да изпитва удоволствие както от четенето, така и от храненето. Постарайте се да не създавате навик от гледането на филмчета в интернет по време на обяд или вечеря. Механичното поглъщане на храна е пръв приятел на механичното поглъщане на информация. И двете ще намалят чувствително любопитството, енергичността и креативността у Вашето дете.
15. Проявявайте интерес – изслушвайте детето, когато Ви разказва за някоя книга, дори наблюденията му да не Ви интригуват особено много. Показвайте му по всякакъв начин, че четенето и възприемането на прочетената информация са важни, стойностни и достойни занимания.

Четенето благоприятстват също така:

  • липса на телевизор у дома
  • осигурено място за книгите в детската стая, където да бъдат подредени и леснодостъпни за детето

Пропуснали сте Част 1 на “15 трика, чрез които Вашето дете ще чете с удоволствие”? Прочетете я тук.