15 трика, чрез които Вашето дете ще чете с удоволствие (1 част)

Някои деца се научават да четат години преди да тръгнат на училище, не могат да оставят книгата с часове и се вълнуват от прочетеното също толкова, колкото от получаването на силно желана нова играчка. Изцяло във Вашите родителски ръце е да стимулирате интелектуалното развитие на детето си. Венета Нейнска, Артистичен директор на Модо и майка на четящо дете, споделя няколко идеи за това как да възпитате любов към книгите за цял живот:

    1. Давайте пример – бъдете заобиколени с книгите от богатата Ви библиотека и направете така, че детето Ви постоянно да вижда как четете.
    2. Създайте навик – четете на детето си всяка вечер преди лягане, без изключение. Започнете от самото му раждане и му разрешавайте допълнително време за четене, когато започне да чете само. При бебетата има и допълнителен ефект: то предоставя безконфликтен начин да научите детето да заспива само – краят на деня съвпада със затварянето на книгата.
    3. Четете с ентусиазъм. Бъдете артистични и вдъхновяващи, когато четете на детето си – дори когато четете една и съща история за стотен път. Децата обичат да чуват познати приказки и често ги научават наизуст; не се тревожете – това не забавя тяхното развитие, а напротив – по този начин те оценяват даден текст в неговата пълнота и с всички детайли. Разнообразието в текстовете ще дойде от само себе си – все пак имате 365 дни в годината!
    4. Престорени грешки – опитайте нарочно да правите грешки, когато четете позната приказка. Детето Ви ще започне да Ви коригира и така неусетно ще се научи да следи текста. След това остава само една крачка до самостоятелното четене.
    5. Бъдете търпеливи – в началото детето Ви ще чете бавно и на глас. Помагайте му само, ако виждате, че то желае. Дайте му колкото време му е необходимо, за да прочете дадена дума, изречение, текст. Не го насилвайте да чете наум, преди да е готово за това.
    6. Редувайте се в усилията – давайте на детето си възможност да почине и да отдъхне от усилието като се редувате в четенето. Започнете като редувате прочитането на изречения, след това на абзаци, накрая на цели страници. Впоследствие редувайте вечерите, в които четете Вие и чете детето.
    7. Възхищавайте се на успехите. Прочитането на първото изречение, първата цяла страница, първата книга – това са големи постижения за детето Ви. Покажете своето одобрение и радост.
    8. Плавен преход – важно е когато детето Ви се научи да чете самостоятелно да има период, в който все още сте при него. За да не предизвикате стрес с рязкото си отсъствие, редовно бъдете слушател. Започнете да го оставяте да чете без Вас само от време на време, докато постепенно започне да се чувства достатъчно сигурно и спокойно.

 

Очаквайте “15 трика, чрез които Вашето дете ще чете с удоволствие – 2 част” съвсем скоро!