5 принципа за възпитаване на умни деца, вдъхновени от музиката

Какво е общото между добрия музикант и добрия родител? Можем ли да се поучим от опита на един изпълнител, за да създадем силна и трайна връзка с децата си, както и да ги подготвим по-добре за изпитанията на живота? Прочетете тези пет простички съвета, които пианистката Венета Нейнска предлага като решаващи за родителите, които се стремят да отгледат умни и щастливи деца.


  1. Слушайте детето си

Добрите музиканти се славят с отличен слух и това никак не е случайно. За да можем да свирим добре, трябва да можем да чуваме още по-добре. Така е и с децата – за да можем да им предадем своят опит и знания, е от изключително голямо значение да можем да чуем техния глас. Често децата ни осъзнават много по-ясно от нас своите потребности и ни казват директно от какво се нуждаят. За родителите остава едниствено да бъдат добри слушатели.

  1. Работете здраво

Всеизвестен факт е, че талантът в музиката е необходима предпоставка за успешна кариера само в рамките на 5%. Останалото е 95% усилен труд и самоусъвършенстване. С децата нещата също трудно биха станали от само себе си. Всеки ден трябва да се стараем да сме по-добри родители – по-разбиращи, по-проницателни, по-точни в реакциите си.

  1. Уважавайте децата си

Когато музикантите свирят с други музиканти е абсолютно задължително взаимно да уважават мнението си в името на успеха на изпълнението на сцена. Ако един даде идея за това как да се изсвири дадена част от музиката, останалите следва да я осмислят и изпробват, дори тя да им се струва нелепа. Нерядко децата казват странни неща, но е само в полза на изграждането на здрава връзка между родител и дете, ако има взаимност в приемането на чуждото мнение.

  1. Бъдете за пример

Един музикант се развива, когато музицира с по-добри колеги от себе си. Бъдете добрият пример в очите и ума на децата си. Това е най-важната следа, която те ще последват в живота си, а не думите ви. Бъдете човекът, на когото те ще се стараят да приличат.

  1. Не крийте сърцето си

Често в музиката грешките на сцена се получават, когато музикантите влагат “твърде” много чувства и душа в изпълнението. Точно тези концерти, обаче, са най-запомнящи се и обичани от публиката. Не се старайте да бъдете “от желязо” пред децата си. Нека те да знаят, че в живота на възрастните има както моменти на щастие и любов, така и отчаяние, тъга, разочарование. Децата ви ще израстнат като здрави, разумни и отговорни личности само ако познават и не се страхуват от цялото богатство на емоционалния ни свят.


За автора: Венета Нейнска е пианист и вдъхновител на всички проекти на културната организация “Модо”. Сред проектите й са изключително популярната поредица “Концерти на възглавници” – събития за семейства с малки деца, които сплотяват и въвеждат малки и големи в приказния свят на музиката. Прочетете повече на www.modo.bg и www.pillows.bg.