Фестивал SM&RT, 2012

Първото издание на SM&RT: Музика със субтитри и изкуство се проведе под формата на 11-дневен фестивал в Централен военен клуб от 12 до 22 май, 2012 г. под патронажа на министъра на отбраната г-н Аню Ангелов.

Фестивалът се състоя от ежедневни класически концерти със субтитри и включваше още и Концерти на възглавниципредконцертни разговориарт работилници за децамузикантски срещипаркова инсталация със стари пиана, оригинално опаковани от изявени български визуални артисти.

Концерти със субтитри

В рамките на фестивала SM&RT изявени изпълнители от България, Румъния, Литва, Израел, Великобритания и САЩ изнесоха поредица от концерти с камерна музика в Концертната зала на Централния военен клуб в София.

Концертите бяха придружени от субтитри върху екран и по един достъпен начин представяха произведението и насочваха вниманието на слушателя към определени особености на музиката, които обикновено убягват на непрофесионалистите. Целта бе да се направи класическата музика по-разбираема и да бъде привлечена нова публика, която не е непременно сред обичайните посетители на традиционните концерти. Идеята за музика и субтитри е изключително новаторска, както за България, така и за света.

Вижте програмата тук

Пианата

3 Май 2012 – 23 Май 2012

Като съпътстващо събитие по време на фестивала на няколко публични места в София бе разположена арт инсталация от стари пиана. Инсталацията не само можеше да бъде разглеждана, но желаещите да се изявят можеха и да посвирят на пианата. Инструментите бяха преобразени от професионални художници и превърнати в истински произведения на модерното изкуство.

Сдружение Трансформатори партнира във фестивала SM&RT с идеята за артистично трансформиране на пианата. Екип от сдружението пое създаването на обща творческа концепция за 11 арт инсталации около пианата и координацията по тяхното изпълнение. За целта сдружение Трансформатори покани 11 артиста с различен стил и насоченост, които предложиха 11 артистични опаковки на пиана в съответствие с конкретното им месторазположение. Целта на тези арт инсталации бе, от една страна, да привлекат вниманието на минувачите към пианата и по този начин да популяризират фестивала, и от друга – да допринесат за по-артистичния и красив облик на столицата.

Преди трансформацията

По време на трансформацията

След трансформацията